Ben Jij Een ‘Zondernemer?’

Ben jij een Zondernemer?

Inhoudsopgave

Je kent dat wel, je hebt een werkelijk briljante ingeving en je weet absoluut zeker dat jouw idee ‘The Next Big Thing’ gaat worden. Dus je gaat op zoek naar een goed domeinnaam, je bestelt meteen bij vistaprint een stapeltje hele kekke visitekaartjes, je bouwt de perfecte website.

Je hebt zelfs een business plan van meer dan 50 pagina’s geschreven! Maar maand na maand gaan voorbij en je moet nog steeds je eerst euro omzetten.

Komt dit je bekend voor?

Het is het verhaal van duizenden aanstormende ondernemers die nooit hun ideeën om zetten in daden en komen uiteindelijk niet veel verder dan waar ze ooit begonnen zijn. Nee, het enige wat ze werkelijk bereiken is de status van ‘Z-ondernemer’

1. WAT IS EEN ‘ZONDERNEMER’?

Eenvoudig gesteld is een ‘Zondernemer’ iemand die zijn tijd en geld verdoet aan alles behalve het opzetten van een echte onderneming. Ze focussen op de externe factoren – visite kaartjes, het logo, de website – welke op den duur wel degelijk relevante zaken zijn van iedere business maar die geen enkele rol spelen in het realiseren van die eerste verkoop. Echte ondernemers – in vergelijking – denken maar aan één ding: hoe creëer ik een product of dienst waar mensen behoefte aan hebben. Dat betekent niet dat ze geen website hebben of dat ze zich niet bezighouden met marketing, ze hebben alleen een andere focus!

Ze denken na over pijnpunten, het opzetten van sterke waarde-propositie en hoe ze een schaalbare, winstgevende en sustainable businessmodel kunnen ontwikkelen.

2. ‘ZONDERNEMERS’ KOMEN NIET IN ACTIE

Het is en wijd verbreid misverstand onder ondernemers dat alleen het nadenken over een concept hetzelfde betekent als het constructief opbouwen van een bedrijf. Maar het steeds maar herkauwen van je to-do lijstjes brengt je geen zier dichter bij het bereiken van je doel. Hetzelfde zou je kunnen zeggen over het lezen van boeken, het aanleren van het juiste jargon en iedereen en hun moeders aan de kop blijven zeuren over jouw ‘business’

Ondernemers maken van progressie een prioriteit. Ze streven er naar om iedere dag – hoe klein dan ook – een stap verder te komen. Ze zijn zich er terdege van bewust dat als ze niet de daad bij het woord voegen, iemand anders dat wel zal doen. Zelfs als hun website, prototype of product nog niet klaar zijn, weten ze dat de sprong moeten wagen. Want een idee is pas uniek als je het tot uitvoer brengt.

3. ZONDERNEMERS LEVEN IN ANGST

Steve Jobs, Walt Disney, Oprah, Tim Ferriss. Als je naar de meest succesvolle mensen kijkt in de wereld zal je zien dat ze allemaal behoorlijk wat keren gefaald hebben. En dat lot staat ook jou te wachten als je je bedrijf wilt laten groeien – falen is een onvermijdbaar deel van je leercurve. Waar het uiteindelijk op aankomt is wat jij beslist te doen met deze realiteit.

‘Zondernemers’ en ondernemers reageren compleet anders op risico’s. ‘Zondernemers’ geven al hun kracht weg aan de angst voor mislukkingen, die op die manier bepalend is voor hun gedrag wat in de meeste gevallen er op neerkomt dat ze maar niet in actie komen om hun concept te realiseren. Ze hebben vaak allerlei excuses – geen fondsen, geen middelen, te lastige omstandigheden – want zolang ze niet proberen kunnen ze ook niet falen.

Ondernemers kunnen ook last hebben van faalangst, maar hun angst voor hoe hun leven eruit zal zien als ze niet doorzetten is vele malen groter. Alleen al de gedachte aan het feit dat ze niet alles gegeven hebben om hun droom waar te maken zet ze keer op keer in actie – no matter what!

4. ZONDERNEMERS VERTROUWEN NIET OP HUN VINDINGRIJKHEID

‘Zondernemers’ zullen niet in actie komen zolang ze het idee hebben dat ze nog niet alle facetten op een rijtje hebben. Of het nou gaat om het vinden van genoeg kapitaal, het wachten op het juiste moment, of het zoveelste verbeterde marktonderzoek, ze moeten per sé alle vakjes afgevinkt hebben voor dat er werkelijk iets gebeurt. Als er zich dan uiteindelijke een kans voordoet dan zijn ze zo vooringenomen met de details en daardoor niet in staat om zich aan te passen aan het grotere plaatje. Echte ondernemers wachten niet op de financiering of het beschikbaar komen van alle middelen voor dat ze van start gaan. Ze gaan ervoor en gaan er van uit dat ze altijd wel een manier zullen vinden om dingen voor elkaar te krijgen. Ze zijn soms wat onsamenhangend in het ontsluiten van hun vindingrijkheid om steeds weer een nieuwe creatieve oplossing te vinden voor de onverwachtse spreekwoordelijke beren op de weg. Voor een echte ondernemers bestaat er niet zoiets als ‘onmogelijk’. Ze zien de obstakels als kansen om te leren en te groeien.

5. ZONDERNEMERS HOUDEN NIET VOL

Steve Jobs heeft ooit gezegd “I’m convinced that about half of what separates the successful entrepreneurs from the non-successful ones is pure perseverance.” Het verschil tussen succes en geen succes is voor de helft te verklaren door pure doorzettingsvermogen. Het opbouwen van een bedrijf is niet voor slappelingen. Er zullen substantiële zorgen en chaos zijn, kleine hard bevochten succesjes, ontelbare harde lessen, ongelofelijke bergen werkdruk en stress in samenhang met soms langdurige periodes van zwoegen en financiële onzekerheid.

‘Zondernemers’ beschikken niet over de kwaliteiten die je nodig hebt om de stormen van een StartUp te doorstaan. Uiteindelijk geven ze op. Maar de reden dat ze de handdoek in de ring gooien is niet wat je misschien zou denken want het heeft weinig te maken met vaardigheden of scherpzinnigheid maar veel meer met een gebrek aan honger naar succes, drive en toewijding. Ondernemers aan de andere kant worden gedreven door de passie voor hun bedrijf en hebben heel goed voor ogen waarom het opzetten van een bedrijf een ‘must’ is voor hen. Het bedrijf is een verlengstuk van wie ze zijn als persoon – het is het zichtbare resultaat van hun waarden en overtuigingen. Dat geeft ze het emotionele momentum om door te zetten als er zich problemen voordoen. En omdat hun reden van ‘waarom’ groot is, blijven ze manieren zoeken om het voor elkaar te krijgen.

6. ‘ZONDERNEMERS’ KUNNEN ONDERNEMERS WORDEN

Als iets van het bovenstaande jou bekend voorkomt dan moet je niet meteen de moed opgeven. Deze blog is niet bedoeld om je een slecht gevoel te geven over jezelf of over hoe je je bedrijf tot dit moment hebt gerund. Het is bedoeld om je wakker te schudden zodat je nu tot echte daden over kan gaan.

Stel jezelf de vraag:

  • Ben je er klaar voor om van voortgang een dagelijkse ritueel te maken?
  • Is de gedachte dat je het nooit echt geprobeerd hebt niet veel angstaanjagender dan de mogelijke kans dat je zult mislukken?
  • Is jouw ‘waarom’ sterk genoeg om je hongerig te maken, je drive te activeren en je toewijding op het niveau te krijgen dat ervoor nodig is om te kunnen slagen?

 
Neem dan nu het besluit om je niet meer te focussen op de bijzaken en begin met het bouwen van jouw business. Committeer jezelf aan dat wat belangrijk voor je is. Beloof jezelf dat je de uitdagingen aan zal gaan met de intentie ze te overwinnen. En vind een manier zodat je kan leren van je mislukkingen. Ondernemerschap is niet voor mietjes. En het is zeker niets voor mensen met alleen maar ‘een goed idee’. Het is slecht weggelegd voor een select groepje mensen voor wie een leven zonder passie, drive en zingeving een leven is dat niet de moeite waard was om geleefd te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *