Solitude

Solitude Michael Harris

Inhoudsopgave

De Eenzaamheid Voorbij

Eenzaamheid, op zoek naar een sigulier leven in overvolle wereld’
Michael Harris
In pursuit of a Singular Life in a Crowded World


Niet te koop

Wie zich eenzaam voelt, loopt daar doorgaans niet mee te koop. Dat is een categorie van posts die op Facebook niet mensen niet veel delen of ‘liken’… Meer dan ooit echter delen we ons hele hebben en houden op de diverse social media. Meer dan ooit is het van belang de schijn van een ‘geweldig’ leven op te houden. Wie sociaal succesvol is, bewijst daarmee zijn sociale status, marktwaarde en daarmee zichzelf. Geliefd zijn blijkt één van de belangrijke maatstaven die mensen aanleggen voor het definiëren van een geslaagd leven. ‘Meer dan 1000 vrienden kunnen zich niet vergissen’ lijkt een voor de hand liggende analogie met een plat getreden marketingslogan te zijn. Tegelijkertijd schuilt in al dat delen een grote leugen. De leugen van de schone schijn. Een potentieel gevaar waar velen zich, op zijn minst op een latent niveau, bewust van zijn.

In het boek ‘Solitude’ van Michael Harris wordt de lezer uitgenodigd het vermogen van ‘het alleen zijn’ als verloren kunst te beschouwen. De onverzadigbare behoefte aan gezelschap, het altijd-en-overal met ‘God en iedereen’ verbonden willen zijn, weerhoudt van ons werkelijk in contact zijn met misschien wel het meest wezenlijke in ons. Het eindeloze gevecht tegen Heidegger’s ‘Große Nichts’ lijkt alles bepalend voor ons doen en laten.

Een Wereld Vol Met Afleiding

Wat mij persoonlijk treft in het uitgangspunt van dit boek, is dat het een mogelijke verklaring geeft waarom het hebben van tijd voor mezelf altijd zo’n alles bepalende rol in mijn leven speelt. Als kind had ik al in de gaten dat de wereld vol met afleidingen zat en dat je, als je je daar niet krachtig tegen verweerd, de kans loopt jezelf letterlijk te verliezen in de waan van alle dag. Tijd en ruimte voor de eigen gedachten is voor mij een grote waarde. Vaak heb ik me afgevraagd of het wel normaal was en of ik me niet te asociaal verhield. Een braaf burgermans bestaan met alle bijkomende sociale verplichting verscheen voor mij eerder als een bedreiging dan als een mogelijkheid. De ‘angst voor het alleen zijn’ is zeer menselijk en voor steeds meer ouderen een groot probleem. Tegelijkertijd heb ik die angst voorgoed kunnen laten varen toen ik in de Indiase filosofie het ‘je ontdoen van de behoefte aan gezelschap’ als een waarde gedefinieerd zag. Eenzaamheid als deugd en niet als lijden. Eenzaamheid als broedplaats voor het ontginnen van je innerlijke potentieel. Eenzaamheid als mogelijkheid vanuit de wetenschap verbonden te zijn met de mensen om je heen. Solitude is geen Loneliness en zo van onschatbare waarde in de periferie van de moderne tijd.


Harris, Michael. Solitude: In Pursuit of a Singular Life in a Crowded World, 2018. http://www.vlebooks.com/vleweb/product/openreader?id=none&isbn=9781473535572.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *