Een hele goeie middag en welkom bij een nieuwe aflevering van ‘Franks Boekenkast’, waarin we op zoek zijn naar ‘De Wijsheid van de Wereld’ die verscholen zit in de boeken in mijn boekenkast. En één van de boeken die ik vandaag onder de aandacht wil brengen, is een bijzonder boekje. Het is ook een bijzonder handzaam, klein boekje. Het is een boekje dat ik ooit kreeg van mijn vader, toen ik een keer een beetje in de rat zat en zei: ‘Pap. Ik weet niet hoe het moet.’

‘Heb je niet nog wat tips voor mij? Heb je niet voor mij nog een wijze raad?’ En één van de dingen die mijn vader dan deed, die ging dan niet zitten ornareren over hoe het allemaal moest en wat ik fout deed en noem maar op.

Het was niet een man die er van hield om anderen precies te vertellen wat ze moesten doen. Nou ja, hij was redelijk principieel. Dus als ze iets deed wat hem niet beviel, dan kon je dat aan z’n snorharen zien, maar toch..

En toen gaf hij me dit boek. En het is een boek wat ik nog nooit gelezen heb. En het boek heet ‘Being The Best’. Laten we dan eens kijken, misschien wel twintig jaar na dato, hoe ik dan toch uiteindelijk nog de beste versie van mezelf kan worden met een stok-oud boekje dat ik ooit kreeg van mijn vader. En dan ga ik gewoon maar weer eens een keer een spontane duik nemen in dit boek. Want ja, het is een Amerikaans boek, dus je kan erop rekenen dat elke bladzijde vol staat met gemeenplaatsen en open deuren die je toch verder helpen naar een nieuw niveau van zijn.

Als dat er nog eens in zou zitten. ‘How to live from the inside out.’

Dus, helder. Daar gaan we. ‘How much are you worth?’ Gelijk al zo’n vraag hè. ‘Ask any group this point of question, and you’ll get … answers, none of your business.’ Gaat je geen bal ‘an. ‘Ask my tax-man!’ Vraag het maar aan mijn belasting-figuur! ‘Maybe a few 100.000, I guess. I attendet a party once, where of the quests was worth 200 miljoen.’ Hoo!! ‘In cash!’ Had ie dat bij zich? Dat weet ik niet, maar hij was het waard. ‘He told me a lot about worth, but very little about money.’ Zooo hé! Dus je komt iemand tegen die je zegmaar gevuld.

Daar leer je veel van. Maar niet over geld verdienen, maar over waarde. Die Amerikanen zijn daar kunstig in hè. Die weten altijd geld te combineren met een vorm van spiritueel besef. Dat maakt zoiets toch makkelijker te verteren voor je geweten. Dan gaan we ff door. Let op. Daar komt de les. ‘An individuals worth had very little to do with the salary, possessions or positions.’ Mm.. Oké. ‘Personal worth or a steam is something you have to recognize, appreciate and enjoy, or your answer to the question: How much are you worth? will be not much, probably nothing.’

Dit gaat alweer meteen over herkenning, waardering en plezier. Als ik daarmee bij de ABN aankom en ik zeg: ‘Luister, ik heb heel veel erkenning en heel veel plezier en eigenwaarde. Kan ik een lening krijgen? ‘ Dan ben ik benieuwd hoe die man kijkt! Maar goed, we gaan door. ‘In recent years, particularly in America, a plethora of selfhelpbooks, tapes and films has filled the market.’ Nou, dit boek is van… 1979!

We zijn 2020! En er is niks veranderd! Let op, we nemen gewoon een duik naar de volgende open deur.

Ik zal mij benieuwen of het er één is. ‘The youth crisis, a reflection of adult values.’ Komen ze dan toch hè? Die waarde van pa. Maar goed, we zullen kijken. ‘Nothing shouts louder about an nations condition than the habits of his youths. And the Habits of youths are nothing more than a direct reflection of the adult value system.’ Dus je kunt wel klagen over de jeugd van tegenwoordig, maar het is gewoon een herhaling van zetten. Vandaar dus. Nou, dat je ‘t maar weet. ‘Fame versus selfrespect.’

Dan kan je wel eens last van hebben, als je jong bent dan wil je beroemd worden. Maar dat blijkt uiteindelijk dat het over zelfrespect gaat. Maar ik ben benieuwd wat deze ouwe knakker daarover te zeggen heb, let op. ‘Fame has no necessary relationship to (?) in a character and selfrespect.’ Ja, da’s helder. Kijk maar naar de meeste van die artiesten. Heel beroemd, maar hoe is hun leven? Een zooitje. ‘From the rockmusic world, I think of Alice Cooper.’ Ja, met die slang weet je wel! Who disguises a average voice with a bizarre appearance, props and special production effects.

Dat is meer show dan muziek. ‘The new ‘Alice Cooper show’ features Alice wrapt in a huge fight(?) and illusions of witchcraft, the occult and anything that gets the imagination and the Power of the fantasy working over time.’ Ja, die maakt er gewoon een hele kermis van. ‘And it seems to work.’ Ja, dat dacht ik wel. ‘Newscasters prope(?) Alice Cooper Psychy for what he is trying to do.’ Waar zou die nou mee bezig zijn? ‘Entertainment Tonight features him because he is back. That’s richt, he is back.

With an even more obnoctious and revolting show.’ Nou, je voelt ‘t al hè. Je voelt toch dat deze man, die heeft daar weinig mee op. Met al die extravaganza. Die zegt van: ‘Joh, houdt toch even op met die kermis. Kom gewoon ter zake. Maar nee, voor de newscasters is het gewoon ‘gefundenes fressen’. Zo’n man, huppekatee, op het scherm, iedereen benieuwd. Wat doet ie nou? Wat doet ie nou? En volgens mij is ie niet helemaal lekker fris en dat maakt het alleen nog maar extra interessant.

Maar goed, wat dat er mee te maken heeft om de beste versie van jezelf te worden? Geen idee. Laten we gewoon eens verder kijken, want dit schiet niet op. Zo lees ik hier bijvoorbeeld: I wanted cake a la mode everyday keek.’ Cake a la mode, heb ik nog nooit bij de bakker gezien, maar laten we lezen wat ‘ie daarover schrijft. ‘My greatest …(?) cost me to be even more ambivalent about my situation. What was my real purpose?’ Let op. ‘Flying was terrific.

But throwing/probing(?) the frontiers of the human mind was even more intriguing. Ja ja.. Dus hij was bezig, hij was.. Hij was aan het soulsearchen. Hij hield van vliegen, maarja.. Vliegen in de menselijke geest vond ‘ie nog meer intrigerend, interessant. ‘I try to figure out what kind of job i réally wanted. Just exactly what was I doing In the U.S. Navy.’ Ja, dat zijn van die vragen dat je je afvraagt: ‘Waarom doe ik dit eigenlijk?’ Je bent er zo aan gewend. Je denkt dat je ‘t bent en je blijft het doen en je gaat maar door, en op gegeven moment denk je:

‘Joh, waarom doe ik het?’ Maar let op! Want nu komt er waarschijnlijk een zeer belangrijk inzicht. ‘It’s quite obvious to me now that I wanted my cake a la mode and I want it every day.’ Nou, zal wel lekker zijn. En ik wil dat ook wel. ‘But that was not to be. I had to choose. Settle into the Navy straight ahead, reglement system where i could rise slowly through the ranks, but never be able to fly anything but a desk.

‘Or…’ Keuze. ‘Or move out into civilian life where I would have more freedom to develop my potential, my natural gifts, where I could sit out my own goals and reach them at my own speed. Ja, dat is wel grappig natuurlijk, want in die tijd toen was ik in vertwijfeling over mijn muziekcarrière. Dus ik was op mezelf en oud en ik had vrienden, maar ik kon alles doen wat ik wilde en ik zat niet achter een desk. Ja, het is natuurlijk wel goed bedoeld van mijn vader, maar eigenlijk schrijft die man wat ik toen al lang en breed wist.

Alleen ‘t hele punt was dat dat dan niet betekent dat alles dan maar euh, gesneden koek is. Dus ik zou zeggen, je moet gewoon op een gegeven moment een keuze maken! Niet meer uitstellen. Gewoon, huppekatee! Nu is het genoeg! Ik wil iets anders. Ik weet dat wat ik doe is goed, maar het is misschien niet wat ik echt wil.

‘Is dit alles?’ Da’s zo’n een vraag die elk mens wel ergens in z’n leven tegen het lijf loopt. En ja, dan kan je er niet meer omheen. Dan is dit misschien wel een mooi einde van deze video. ‘A little difference makes the big difference.’ Dat begint al mooi hè, mooie tegenstelling, maar hij draait het om. Komt ‘ie. ‘I have always believed, there is a little difference between the top (?) and achievers in life and those who are frustrated and succesfull.’ Er is weinig verschil tussen de mensen die veel bereikt hebben en de mensen die niets bereikt hebben. Naja, in hun karakter dan hè.

Uiterlijk natuurlijk een wereld van verschil. Maar dat is misschien precies het interessante. ‘But that little difference is wether the attitude is indifferent and negative, of gracious and positive.’ Jaa.. Da’s echt weer zo’n typische open deur waarvan je weet: hij is open, maar ik ga er niet doorheen. En toch, lees hem nou eens goed. ‘But that little difference is wether the attitude.’ The attitude, de houding, dus de little difference is the attitude in indifferent, onverschillig, and negative, negatief en gracieus en positive.

Dus dat is maar een little difference hè. Dus als je ‘s ochtends opstaat met zo’n gezicht, dan moet je denken: ‘Hey, hallo! Dat is niet de juiste houding. A little difference, en je bent gracious en positive. En binnen no time ben je een .. en een achiever, en niet meer gefrustreerd. Nou, als ‘t zo makkelijk was. Als je dan dat boek hebt doorgewerkt. Een paar honderd pagina’s met natuurlijk van die prachtige ideeën. Dan komt het eigenlijk iedere keer weer hetzelfde neer hè.

Want als je naar al die boeken kijkt met de wijsheid van de wereld en je gaat een beetje kijken naar de rode draad. En die rode draad is iedere keer hetzelfde. Want ja, daarvoor is ‘ie rood. Je moet gewoon positief zijn. Je moet gewoon dingen positief bekijken. Je moet vooral jezelf de juiste attitude geven. Smilen en humor en met een beetje vriendelijkheid kom je een heel end. Het staat wel in de bijbel hè. ‘Love your neighbour as you love yourself.’ Nou, dat is ook van: Wees vooral aardig tegen iedereen, zo aardig als je dat tegen jezelf zou zijn.

Maar ja, de meeste mensen zijn dus misschien wel aardig naar anderen, en doen wel alsof ze heel positief zijn. Maar zijn ze ook werkelijk heel aardig voor zichzelf? Echt aardig. Zijn ze ook echt heel positief naar zichzelf? Dat is natuurlijk een ingewikkelde vraag hè. Je hebt van die momenten dat je denkt: ‘Ik bakt er niks van.’ En je hebt van die momenten dat je denkt: ‘I’m being the best.’ En daartussen. Ach ja, het leven is pijp kaneel. Je zuigt eraan en je krijgt een deel.

Maar er zijn van die gekken die er aan trekken. En dat betekent dat jij je daar niets van aan moet trekken.

Wie wil dat nou niet!? Het beste zijn? Het beste kind van de klas, de beste in de competitie in het gezin, de eerste de beste en enige voor het mooiste meisje van de klas...maar ja, hoe je dat doet heb je dit boek voor nodig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *