De Top Vijf Grootste Focus Killers

De Vijf Grootste Focus Killers

Inhoudsopgave

” Het belangrijkste ding is om het het belangrijkste ding het belangrijkste ding te houden”

Ga maar na; alles wat je ooit bereikt hebt of in staat was op een bepaald niveau te doen was een direct gevolg van de mate waarin je in staat was je te blijven focussen, toch?

Focus is het brandpunt van je aandacht en het is dat punt waar alle energie naar toe gaat. Zonder focus kan een fotocamera geen scherpe foto’s maken. Zonder focus weet niemand meer waar het overgaat en kom je overal uit waar je niet wilt zijn.

Tegelijkertijd is het houden van een scherpe focus geen eenvoudige zaak meer. In een tijd waarin we iedere dag worden gebombardeerd met duizenden indrukken en impressies kun je je afvragen hoe het in godsnaam überhaupt nog mogelijk is om ook maar iets van enige importantie gedaan te krijgen. Hoogste tijd voor een aantal concrete punten waar de meeste mensen gemakkelijk hun focus verliezen. Door het tijdig herkennen van deze focus-killers ben je in staat de rust in je hoofd te bewaren waardoor je de dingen kunt doen die je wilt doen, op een manier waar je blij van wordt.

Focus-Killer #1 | De waan van de dag

Het was je misschien nog niet opgevallen maar als jij niet intentioneel je focus bewaart dan zal de waan van de dag, en dan met name de waan van het moment, het stuur van je leven in no-time overnemen. Er is altijd wel iets dat ‘belangrijker’ lijkt dan dat waar je in groter zin op uit bent. Mensen om je heen vinden het dan ook heel normaal dat je alles maar uit je handen laat vallen om in te springen bij deze belangrijke ‘uitzondering’.

Je kunt jezelf wapenen tegen deze vorm van sociale druk door jezelf toestemming te geven om voor jezelf te staan. Vaak is ‘belangrijk’ nog niet cruciaal en staan er zelden echt levens op het spel. Een klein beetje relativering en egoïsme is dan niet misplaatst en kunnen in dit soort gevallen uitkomst bieden.

 Focus-Killer #2 | Ontspanning

Iedereen die ooit ergens helemaal in opgegaan is, heeft wel eens het goed bedoelde advies gekregen van de mensen om zich heen om eens een beetje meer aan ontspanning te doen. Daar is op zich ook helemaal niets mis mee en toegegeven, je hoofd leegmaken en je aandacht richten op ontspanning is misschien wel juist één van de beste remedies om juist weer een verscherpte focus te krijgen!

De focus-killer zit ‘m dan ook niet zozeer in de ontspanning op zich maar meer in het feit dat wij als mensen maar al te vaak geen maat weten te houden en je ons zelf verliezen in zaken die niets met onze primaire focus te maken hebben.

Ontspanning is in de kern altijd ergens een vorm van ‘slaap’ en wie zijn focus scherp wilt houden weet dat dat begint met zoveel mogelijk ‘wakker’ blijven.

Focus Killer #3 | Gebrek aan structuur

Een scherpe focus is gebaat bij regelmaat en voorspelbaarheid. Als jouw leven op een fundamenteel niveau in zwaar weer verkeert dan is het haast ondoenlijk om je aandacht nog op iets anders gericht te houden.

De machine is dan zo bezig met overleven en dat het niet verwonderlijk is – en zelfs heel wenselijk – dat we de focus op dat thema hebben. Mijn tip is dan net zo simpel als cruciaal; verleg je focus naar dat wat je nodig hebt om weer een minimale structuur in je leven te krijgen en ga daarbij zo gestructureerd mogelijk te werk.

 Focus-Killer #4 | Massa Media

TV, Films, Internet en Sociale Media hebben allen maar één doel; jou af te leiden van je normale leven en je ogen vast te pinnen op commercials en andere marketing uitingen. Een filmpje pikken, lijkt op het eerste gezicht iets heel onschuldigs en kan zelfs goed voedsel zijn voor de geest. Uiteindelijk belast het toch jouw interne computer met impressie’s die nou eenmaal verwerkt moeten worden en dus tijd en ruimte vragen van jouw energie en aandacht.


Massa media is er speciaal voor mensen die niet echt een punt van hun leven willen maken en dus bewust afgeleid willen worden van deze zeer confronterende leegte. Je eigen leegheid onder ogen zien is niet iets voor watjes en een moderne TV biedt dan ook meer dan genoeg mogelijkheden om je ogen daarvoor te kunnen sluiten

Weg met dus met die TV en je zult versteld staan wat er ineens allemaal uit je handen gaat komen. Maar bovenal hoeveel meer lol en vervulling je zult vinden in het richten van je focus op dat wat er echt toe doet.

Focus-Killer # 5 | Jezelf

Mensen hebben de neiging erg met zichzelf bezig te zijn. Voor je het weet heb je in je leven alles persoonlijk gemaakt en ben je totaal in de ban van zaken die in essentie helemaal niets met jou te maken hebben.

Het hebben van een scherpe focus is een functie van het hebben van een duidelijk doel en missie in je leven. Als deze missie echter niet veel meer is dan een expressie is van het ongedurige ego, dan zal het nog lastig worden te focussen op dat waar het echt overgaat en haar niet te verliezen aan misplaatste gevoelens van gekrenktheid, overmatige niveaus van trots of een irreëel gevoel van onbeduidendheid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *