Een hele goede middag en welkom bij een nieuwe aflevering van Franks boekenkast, waarin we op zoek gaan naar de wijsheid van de wereld in de boekenkast van Frank. En vandaag heb ik een hele bijzondere aflevering voor u in petto.

Want u weet, de belangrijkste eigenschap van deze boekenkast serie is dat ik onvoorbereid mijn boekenkast induik en daar boeken vind die ik over het algemeen niet of nauwelijks, of ooit gelezen heb. En wil ik opnieuw ga kijken van ja,  wat betekent dat eigenlijk? Wat staat er eigenlijk in en wat heb ik eraan? En in hoeverre zijn boeken werkelijk een wezenlijke bijdrage in wat je kunt leren? En ik kreeg laatst een postduif op bezoek, zat een briefje op en die zegt ‘joh Frank,

ik zie de hele tijd die foto staan achter jou. Wie is dat?’

Voordat je gaat kijken, wel even liken he! Zodat deze bij mij op de schoorsteenmantel gaat prijken.

‘Ja, dat ben ik met die gitaar. Nee,  nee, die andere, die zwart-wit foto van die knappe gast.’

Dus ik zei, ja dat is wel een leuk verhaal natuurlijk, want deze foto is een foto van mijn vader. Ja, je moet de man niet vragen naar zijn vader. Als je een man vraagt naar zijn vader, dan krijg je één of ander melodramatisch verhaal. Ik ga al die verhalen niet vertellen. Want ja, mijn vader was gewoon een man. En ja, hij had natuurlijk zijn nukken. Die had natuurlijk zijn vorens en tegens, net als elke man. Maar het is wel een mooie foto, want deze foto die is eigenlijk pas bij mij in het vizier gekomen toen mijn vader dood ging.

Toen ineens zag ik die foto staan. Ik denk, joh wat een mooie foto. Jeetje wat een knappe vent. Waarom ben ik zo lelijk? Toen later zei mijn broer: ‘Ach ja, in die tijd hadden ze natuurlijk ook  geen photoshop. Maar ja, die oude gasten, die konden ook wel wat aan die foto’s klungelen. Natuurlijk is deze foto zwaar geretoucheerd. Maar ja, als je dat niet vertelt en niet weet dan denk je: ‘Oh, mijn vader is een filmster.’

Mijn vader is gewoon een soort god. Dat is misschien wel een mooie metafoor voor vaders in het algemeen. Ja, misschien niet op het eerste gezicht, dat kan, want er zijn heel veel vaders die er een potje van maken. Of in ieder geval kinderen die zeggen dat hun vader een potje ervan gemaakt heeft. Maar at the end of the day, en zeker als het er niet meer zijn, ga je denken ‘Goh, mijn vader. Ja, die was toch eigenlijk wel? Eeuh ja.’

Nou ja, hij hoefde er voor mij niet dood voor te gaan, want ik wist het al terwijl hij nog leefde natuurlijk. 

Mijn vader, die had zijn nukken natuurlijk. En hij had ook zijn karaktereigenschappen waarvan je denkt: ‘Nou, nou, ik hoop niet dat ik ze heb.’ Maar er waren ook een aantal dingen die ik heel erg in hem bewonderde. En dan kijk ik naar de wijsheid van de wereld. En dan denk ik: ‘Goh, dat is dan wel mooi , dat mijn vader daarbij staat he.’ Want ik denk dat een vader of een moeder natuurlijk ook, misschien wel de meest belangrijke wijsheid van jouw wereld is.

Ja, ik ben een beetje op de filosofische toer.

Je moet het me maar vergeven, maar ik heb een schorre keel. Ik heb net weer drie van die video’s staan vol schreeuwen en ik ben een beetje zat. Ja, ik denk, ik ga vandaag eens een andere toon aanslaan, want dan houd ik het ook nog even vol. En misschien kan ik je wel iets vertellen wat iets meer wijsheid heeft dan alleen maar ‘ha, ha, ha.’ Want ik vind het belangrijk dat je gewoon de wijsheid van de wereld tot je neemt, en tegelijkertijd een beetje ironie en een beetje afstand neemt van de diepte die het pretendeert te hebben.

Vaak is het gewoon niet meer dan oude wijn in nieuwe zakken. Maar, vaders en moeders, die zijn voor de meeste mensen de grootste bron van wijsheid waar ze geen toegang toe hebben. Om het maar eens even heel filosofisch te stellen. Heel veel mensen, meer dan ik had gedacht, die hebben gewoon een soort van verhalen over die ouders gecre√´erd, waardoor ze geen toegang hebben tot hun wijsheid. En ja, dan staan ze op gegeven moment bij die kist en denken ze: ‘Ja het was toch wel een goede peer.’ Of als ze er niet meer zijn: ‘Ja, ik kan mijn moeder niet meer bellen.’

Dat is het hele punt he, want die ouders hebben namelijk een bepaalde wijsheid die jij misschien nog niet hebt. Ja, ik weet het, sommige mensen schakelen meteen over naar de volgende video. Die willen graag lachen. Nou, als je deze video uitkijkt, dan ga je misschien nog wel lachen. Maar dan gaat het lachen je iets geven waardoor je misschien, op een gegeven moment, toch nog iets kunt gaan zien wat je niet uit het boek kan halen en wat al je hele leven beschikbaar is.

Voorbij aan het verhaal wat jij hebt over je vader of je moeder. Want dat maakt natuurlijk helemaal niet uit. Daar is geen verschil. Maar ik neem nu even mijn vader als voorbeeld, want die heb ik hier als foto. En mijn vader leeft niet meer, mijn moeder nog wel. Dus ja, ik vind het eigenlijk gewoon over de doden. Niets anders dan goeds. Zodoende dacht ik, ik ga het eens over mijn vader hebben. Ik weet nog goed dat iemand aan mijn vader vroeg: ‘Goh, wat doet Frank?’

Nou, ik ben coach en trainer. Dus dan weet je het wel, dan weet ik het beter dan de rest he. Heel Nederland coacht heel Nederland. Dus ja, we hebben alleen maar coaches in Nederland. Iedereen weet het precies wat de ander moet doen. 

Stelletje wijsneuzen bij elkaar, maar goed. Mijn vader zei toen heel duidelijk met weinig woorden: ‘Frank voedt mensen op.’ Nou. Spijker op de kop. Ik dacht ook gelijk bij mezelf: ‘Het wordt tijd dat iemand mij eens opvoedt.’ Want ja, ik mensen opvoeden, ik heb geen kinderen. Ik heb eigenlijk geen idee hoe dat moet, maar dat mijn vader dat zei. Toen dacht ik, ja. Dat is een mooie, want mensen in je leven. Of ze dat nou willen of niet. We voelen elkaar altijd op door een simpele blik, door een goedkeuring of afkeuring, door iets wel of niet te zeggen. Daardoor worden we eigenlijk beschermd tegen onze eigen wijzigheid. Ja, want mensen die dus gewoon niets meer van anderen aannemen, die overal maar denken: ‘Ik weet het zelf wel beter.’ 

Laat mij maar lekker achter mijn Facebook? Dan heb ik nergens last van. Ja, die ontrekken zich eigenlijk van een soort sociaal controle mechanisme, waardoor je gewoon niet helemaal lijp voor jezelf. Want mensen die geen mensen die hun leven hebben, die gewoon echt ook iets kunnen bijdragen, dat iets van een norm stellen. Die zorgen er ook voor dat je niet verdwaalt in je eigen eigenzinnigheid. Maar mensen die heel erg eigenzinnig zijn, voorbij aan het functionele, die zijn eigenlijk niet meer normaal. Ik weet het, het is een lastig begrip.

Wat is normaal? Wat is niet normaal? Nee, ik weet het. Ik zeg het en ik hoor je het terug zeggen, maar het gaat even als idee. Dus neem het even als een groter idee. Dat opvoeding, mensen, jou beschermen tegen je eigen eigenzinnigheid. Dat je een beetje normaal blijft, dat je een beetje blijft functioneren. Dat je een beetje een verhouding krijgt van hoe dingen zitten. Want als niemand je meer tegenspreekt, als iedereen het met je eens is of eigenlijk het je geen bal kan schelen wat ze van je vinden, dan is dat misschien nog veel erger dan dat je een vader hebt. Die misschien zo nu en dan iets gezegd of gedaan heeft waar je het niet mee eens was. Maar waar je misschien achteraf achter komt dat jij precies hetzelfde vindt en nu precies hetzelfde doet als die vader.

En dat je eigenlijk gewoon bezig bent. Weliswaar misschien niet als vak, maar dat je toch indirect bezig bent om mensen op te voeden. Gewoon puur door een blik, door aan te geven wat je wel of niet gepast vindt.

Dat doen we allemaal. Dus kunnen we zonder opvoeding? Ik denk het niet. Maar ja, daar zullen we waarschijnlijk snel over eens zijn, toch? Maar de opvoeding van je ouders. Is gebaseerd op een wijsheid, waar jij al die boeken voor leest. Ja, dat is een uitdagende stelling, maar toch. 

Niet meteen afwijzen. Eventjes over nadenken. Let maar op. Er is bijna niemand in de wereld die jou zo goed kent als je vader of je moeder. Misschien een beetje lullig.

Over het voetlicht gebracht, maar er komt een moment in je leven dat je denkt ‘Fuck, mijn vader had gelijk! Fuck, mijn moeder had gelijk!’ Dat je tot een inzicht komt dat je meteen denkt: ‘Jezus, Maria, 40 jaar geleden zei mijn moeder dat ook al!’ Kijk, die wijsheid van de wereld. Die mensen die dat lezen, die willen eigenlijk maar √©√©n ding. Kan je een geheimpje bewaren? Die wil eigenlijk maar √©√©n ding. Jij niet natuurlijk. Maar al die andere?

Ja, precies, die willen maar één ding. Weet je wat ze willen? Ze willen zichzelf beter begrijpen. Al die filosofen maken er een mooi verhaal van. Maar uiteindelijk willen ze gewoon zichzelf begrijpen. Al die studenten psychologie. Mensen helpen, maar uiteindelijk willen ze zelf begrijpen. Mensen willen zichzelf begrijpen, ze leren van alles maar ze willen uiteindelijk zichzelf begrijpen. Dat is waar het over gaat. Misschien nog wel andere doelen, maar als je jezelf kan begrijpen in het verbeteren. Dat is waar het over gaat, jezelf begrijpen. Want ja, wie ben je in Godsnaam? En waar gaat het allemaal over?

Het zijn natuurlijk verontrustende vragen, maar dat is misschien wel wat je drijft om die boeken te lezen. Zo ben ik ja, zie je het? Ja ik zie het. Maar de persoon die die wijsheid al van meet af aan, vanaf het allereerste begin meteen zag. Bij wijze van spreken toen je gewoon dat gat uitkwam, was toen al helder wie je was en wie je ging zijn. Die persoon, die kent jou als geen ander. Die heeft een boek in zijn hoofd zitten wat jij niet kent.

Ja, die weet precies hoe jij werkt, wat je wel en wat je niet doet. Die heeft je meteen in de gaten. Doorziet al je acties. Die weet precies waar je wel en niet op uit bent en hoe je doet alsof, en weet je. Het zou heel goed kunnen zijn dat je daar weerstand tegen heb he. Precies. Zo’n ouder, die kan je niks op de mouw spelden. Die zien dat meteen en zeggen: ‘Joh, je loopt een beetje aan te klooien. Ik zie het wel.’

Nou, daar kan je tegen ingaan. Ik vind het prima hoor, heb ik ook jaren gedaan met mijn moeder, maar dan moet je gewoon niet doen. Aan het eind van de dag heb je alleen maar jezelf ermee, en die kennis die ze je geven. Dat is gewoon pure kennis, want de meeste mensen lullen maar wat toch? Iedereen klets je maar wat aan. Als je een goeie vriend vraagt ‘wat vind je van me?’ krijg je een lulverhaal. Over het algemeen krijg je een soort mening.

Maar je ouders, die kennen je gewoon. Die weten precies wie je bent, want iedereen is namelijk gewoon te doorzien. Als je langer dan 24 uur mee bent. Je ouders hebben wat dat betreft een behoorlijke staat van dienst. Ja, die hebben al heel wat uren op de teller staan met jou. Die weten precies wat je wel niet doet op welk moment. Precies. Het enige waar het nu over gaat: ben jij bereid om dat gewoon eens een keer echt te overwegen?

Ja, precies. Want als jij je ouders belt? Echt of virtueel, als ze er nu niet meer zijn, en je zegt joh. Dit en dit is er aan de hand, dan weet je precies wat ze zeggen he. Precies. We weten precies wat ze gaan zeggen. Hoe zou het zijn om eens te overwegen dat dat misschien wel waar is? Betrekkelijk waar, zo waar dat jij er wat aan hebt. Zou een idee zijn he? Nou, dat is het mooie van alles. Volgens Mij is het doel van de wijsheid van de wereld dat je uiteindelijk helemaal uitkomt bij het begin.

Het allereerste begin toen alles al lang en breed duidelijk was, alleen jij was toen nog niet bij monde en bij kennis om dat gewoon zelf te kunnen zien. De enige die dat wel was, dat was je moeder of je vader die stonden daar en keken ernaar een zeiden ho. Ik zie het al. Dat is een schreeuwer, dat is een huiler, dat is een krachtige, dat is een leider. Dat is een teamplayer, dat is een zwakke. Een verbinder. Dat is een minnaar, dat is een tovenaar, dat is een creatieveling. Dat is een zorgverlener.

Dat is een caretaker. Dat is een mantelzorger. Dat is een politicus, een leider. Een roerganger, een newmover, een muzikant, een creatieveling, een kunstenaar. Toneelspeler, een fantast, een bioloog, een wetenschapper. Een natuurkundige. Een uitvinder, een sterrenkundige. Een boekverkoper, een boekenschrijver, een boekrecescent. 

Heb je zitten kijken, en? Ja joh! Even liken, abonneren! Belletje erbij zodat deze jongen bij mij op het aanrecht komt te prijken, toch!

De meeste mensen zitten een groot deel van hun leven zich toch af te vragen wat hun ouders allemaal hebben fout gedaan. Als je even doordenkt heeft dus bijna iedereen wel iets op zijn kerfstok...maar is dat ook zo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *