Een hele goeie middag welkom bij ‘Franks Boekenkast’, ja, goed dat ik u tref… ik kom toevallig langs…ik zie u zitten…. ik denk weet je wat dan maken we gelijk een video…want ja, dan hebben we alle twee nog een leuke tijd….nou, ik eh, ik dacht vandaag toen ik hier langs kwam ik denk, joh….. er staat misschien wel het boek in wat je nog nooit gelezen hebt, omdat je het van iemand gekregen heb wat je dacht toen je het kreeg…. mijn God, waarom heb je dat voor mij uitgekozen? Kent u dat? dat krijg je een boek met een bepaalde titel… en dan is het net als of ze met dat met dat boek iets tegen je willen zeggen.

“Je moet dat eens weten want daar staat niets in dat ik probeer te vertellen maar als je nou in dat boek leest dan kom je er zelf achter, ken je dat? Nou, leuk cadeau!  Zo heb ik hier bijvoorbeeld…ja, het is maar dat is maar het is maar een idee…. het senioren-brein. Dat heb ik ongeveer een jaar of tien geleden al gekregen. Nou, u kunt zien ik heb de eeuwige jeugd heb ik aan m’n kont hangen…..dus ja een senioren brein. Hoe iemand daarop komt om mij dat te geven?

Nou, dat is mij niet helemaal duidelijk. Maar waarschijnlijk was ik wat vergeetachtig of wat herhalend of op √©√©n of andere manier irritant…. en dacht het is goed dat die jongen die op weg is naar een wijsheid en een rijpheid in een bepaalde mate van bejaardheid is gaat nadenken over het seniorenbrein. Nou heeft u even tijd, want ik zal nu met af gaan stellen op de snelheid van een seniorbrein…zodanig dat ook onze kijkers in Assen en Hoogeveen en Schipluiden en Drunen kunnen volgen waar ik het over heb.

Zet u het gehoorapparaat even aan….daar komt ie…”Grijze Cellen”. Prachtig, prachtig h√®? Dat is al een beeldspraak..grijze cellen als van je hersens…en ja, Frank, je hoeft niet alles uit te leggen zo oud zijn die mensen nou ook weer niet. Het spijt me kunt u het mij vergeven?

” Wie in Madrid…oh, wie in Madrid vanaf zo…..wie in Madrid…. wie in Madrid vanaf de zon overgoten Avy Nada de Arce bij nummer 37 de rode bakstenen gebouw loopt” Ja, was ik gister nog! “…moet zijn ogen even laten wennen aan het relatieve donker binnen. Dit is het ‘Cajal institute’ een onderzoekscentrum voor na nu na nu neurowetenschappen” zie je wat de pest is…dan hebben ze dus zo klein gedrukt dat je dus inderdaad denkt ‘mens, ik word oud! Ik word oud “neurowetenschappen, opgericht in het begin van de twintigste eeuw met Nobelprijswinnaar Santiago van Gila Cajal als de eerste directeur. U kunt brieven sturen over hoe het moet uitspreken maar ik kan u nu al verzekeren dat dat geen verschil gaat maken… maar evengoed; doe wat u later kan. Cajal werd befaamd door zijn nauwkeurige tekeningen van hersencellen, neuronen en de ontwikkeling van methoden om deze cellen nauwkeurig in beeld te brengen” …is aan mij voorbijgegaan maar ik ben blij dat ik het nu weet. 

“Zijn werk was ook baanbrekend om te kunnen begrijpen wat er met neuronen gebeurt tijdens het ouder worden” Ah…dus hij heeft een baanbrekend werk gedaan om inzicht te krijgen hoe dus die grijze cellen grijs worden.

“In de bibliotheek van het instituut staat het eikenhouten bureau van Cajal waaraan zijn monniken arbeid…. waaraan hij zijn monnikenarbeid verrichtte en talloze anatomische tekeningen vervaardigde”

“Er is ook een archief met de verzamelde tekeningen van Cajal. Het is heel bijzonder om de originelen te zien. Hier was niet alleen een wetenschappelijk genie aan het werk maar ook een artistiek talent”

Dat is wel een mooi idee natuurlijk….want….. de persoon die dus het artistieke en het objectieve kan combineren en daarom ook weer iets kan bijdragen in beide domeinen…ja, dat is natuurlijk iemand met een jonge geest…dus laten we vooral verder gaan….

“Haarscherp geven de tekeningen neuronen weer met al hun uitlopers. Cajal kon de neuronen zo precies in kaart brengen door gebruik te maken van chemische stoffen die de hersenen weefsels kleuren” 

Hij zat gewoon wat mij betreft zwaar aan de pillen…maar goed, dat weet ik niet zeker dus dit mag je skippen….

“…waardoor de structuur goed zichtbaar is onder de microscoop. Deze kleuring was kort daarvoor ontwikkeld door de Italiaanse arts en wetenschapper Camillo Golgi….Cajal gebruikt de dunne, kleine plakjes hersenweefsel uit afkomstig uit de breinen van overlevende pers…. overleden personen”

Ik vind het een heel mooi boek….maar het interesseert me geen zier. 

“Wat kun je aan MCI doen?” 

Nou, gewoon, niks. 

“Kun je de mentale achteruitgang die bij MCI hoort een halt toe roepen?” 

“Daar zijn nog weinig harde wetenschappelijke gegevens over bekend. Uit onderzoek blijkt dat de medicijnen vooralsnog weinig succesvol zijn…..” dus weinig succesvol. “Er zijn twee soorten medicijnen die de achteruitgang enigszins kunnen remmen of compenseren bij de ziekte van Alzheimer” ja, de ziekte van Alzheimer….daar kan je natuurlijk geen geintje over maken. Dat is iets wat je gewoon eh,…. de impact van de ziekte van Alzheimer is gwoon iets wat je niet wil vergeten. Zou een mooie neus zijn voor op zijn bord denk ik dan weleens…Maar ja, als ik daar goed in was geweest dan hadden we het wel een aantal leuzen op zijn bord gehad. Dus laat ik gewoon eens kijken naar iets of daar nog vrolijk nieuws in staat. “Lichaam en Geest” Nou ja, dan zijn we natuurlijk terug in de 17e eeuw en 

“de invloed van hormonen…we weten allemaal dat oude mensen een gerimpelde huid krijgen, de botten brozer worden en dat mannen van 70 minder spierkracht hebben dan mannen van 40. In de regel is dat waar maar weten we ook hoe dat komt?” 

Vertel het mij. 

“Het heeft met hormonen te maken” Is het √©cht? Ja!  “het woord hormoon komt van het Grieks” let op! het komt altijd vanuit het Grieks… ” ‘horman’ wat in werking zetten betekent”

 Wist ik niet…heb ik al geleerd “Hey, Herman zet je horman ‘es in werking….!” 

Oh, het spijt me

“…hormonen zijn stoffen die door ons lichaam worden aangemaakt” ja, door wie anders? “..en via het bloed hun werking hebben op weefsels en organen door hun activiteit te stimuleren of juist te remmen” 

Begrijp ik. 

“Een voorbeeld is het hormoon insuline”… Insuline, vandaag verkrijgbaar in familie flacon…ok√©…

“insuline dat de concentratie van bloedsuikers regelt… 

“Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen glucose opnemen waardoor het bloedsuikerniveau daalt: Goed, dan krijg je een heel verhaal en dan ga je ineens zien dat insuline heel belangrijk is bij ouder worden en vooral drie keer daags moet nemen want dan kan het enigszins nog redden. Dus laten we maar gauw eens kijken naar een soort opsomming van de belangrijkste..ah! “Belangrijkste Inzichten”. 

Alsof ik het wist. 

“We zijn niet louter ons brein, maar we zijn wie we zijn door de wisselwerking van onze omgeving, wat we eten, verblijven en welke relatie we hebben met de zender, doorslaggevend belang zijn….” juist!

Nou, dat is natuurlijk ook al zo evident als morgen de hele dag. Je bent niet wie je bent, je bent een soort resultante van wie je bent, met alles wat er om je heen is en wat je eet en noem maar op. He, he, dank u wel. Oh, is ook een Professor. Maar goed, gaan we door professoren die zeggen over het algemeen de meest simpele dingen maar heel ingewikkeld komt die de volgende: 

“…in Okinawa Boonen, de oudste en gezonde mensen ter wereld. Ze eten voedsel met weinig verzadigd vet, zout en suiker”

 Dus gewoon wat lekker is…Hup, weg doen! Gewoon, alleen maar rotzooi eten in de zin van ‘goed eten’. Volgende  

“…een cruciaal element van een hersen-vriendelijk dieet is matigheid…niet teveel eten.” 

Nou, dus als je gewoon nou rijk en vooral niet lelijk wil worden moet je gewoon niet veel eten. 

“Voldoende vocht binnenkrijgen liefst anderhalve meter water liter per dag. Ook dat is van belang” Ja, anders staat het er niet! “Veel lichaamsbeweging is het best bewezen dat het goed is voor de mentale vermogens….”

God, God,God..dat is nieuws! Vervolgens “…het lezen van boeken is ook uitstekend aan onze…..om onze hersenen actief te houden”  

Alleen niet dit boek, want dit boek wordt je stront sip van! Ok√©, volgende 

“Spiritualiteit, religie en mindfulnes hebben een bewezen invloed op de geestelijke gezondheid” Prima, daar ga ik meteen mee bezighouden…Mindfulness…. ik ga me eventjes rustig houden want ik word helemaal opgefokt van het boek. 

Eigenlijk ben ik wel blij dat ik nog steeds zo opgewonden kan raken, want ja. ik ben net een puber van zestien maar ik heb dus ook een geest, levendig en flexibel….nou, daar heb ik zo’n boek niet bij nodig. Sterker nog, als ik zo’n boek lees dan ga ik steeds meer denken “tjonge jongens…het is dus inderdaad van belang om vooral wel boeken te lezen maar met enige wijsheid veel te bewegen, lekker te eten maar vooral niet te veel. En zo nu en dan doen wat iedereen zegt dat je moet doen dat gewoon werkt waar je niet altijd zin in hebt…nou,…dat ik ook een boek schrijven kunt u dat lezen.

Leest u dat wat u zelf ook al lang en breed weet…maar toch.. je zult zien morgen bij de cafetaria schiet het door je heen “Nee, ik neem  geen Berehap…….ik neem er twee!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *