Welkom bij een volgende aflevering van ‘Franks Boekenkast’ met de boekenkast van Frank, waarin we op zoek gaan naar ‘de wijsheid van de wereld’ in de boeken die in die kast staan. En die staan daar al een eeuwigheid.

En de meeste heb ik nog nooit gelezen… Nou ja, da’s niet helemaal waren we, want ik heb nog al behoorlijk wat video’s gemaakt met deze aanhef. En dat ik zeg “ja, ik heb geen enkel boek gelezen” en iedere keer zeg ik daar “ja, ik heb het ooit gelezen” en dus ik krijg steeds meer e-mails van mensen, zeggen “Frank,  je maakt er maar een geintje van”

Je hebt al die boeken eigenlijk al lang en breed gelezen. Je doet een beetje dom. Je gaat zitten vertellen… ik weet het niet enne… ja, zo dek je je mooi in. Ja, dus deze dag… vandaag heb ik besloten om mezelf nog effe  te testen. Ik heb een boek hier. Het is behoorlijk ingewikkeld. Het heet ‘Logica for Lawyers’ dus dat is Logica voor advocaten. Nou, als ik iets niet ben, dan is het wel advocaat.

Dat vind ik toch een beroep waarvoor je behoorlijk op je tellen moet passen en precies moet weten wat je zegt. Als goed filosoof word je ook ingeleid in de traditie van de logica… want het is √©√©n van de fundamentele filosofische disciplines… dus ja,  je moet je daar natuurlijk in verdiepen… en ik dacht “goh, da’s interessant.. Dat boek hoefde ik niet te lezen. Was niet verplicht. Maar ja, ik zie die titel…en wat krijg je dan interesse…

Je wordt gebiologeerd je denkt ‘weet je wat?’ “Ik koop het gewoon.. …ik zet het in de kast en dan lees ik het op een nader moment nog wel een keer. Nou, dat nader-moment is nooit gekomen… het staat al twee jaar in de kast…maar nu ga ik toch echt eens even kijken wat erin staat. Want het is te gek voor woorden, dit boek, daar moeten toch dingen in staan waar wij als moderne mens misschien nog wel een voordeel uit kunnen halen…

Nou, ik begin daar waar het voorwoord want ik denk als ik er midden in begin, dan zijn we meteen helemaal logisch verdwaald en dat willen we niet. Het is in het Engels, dus ik doe mijn beste beentje voor. Voorwoord “

This is a book about legal reasoning and legal logic” …kan geen twijfel over bestaan: Legal. Gaat over rechtspraak. 

“While not challenging Justus Holmes classical statement that the life of law has not been logic, it has been experienced” Nou, dat is dan blijkbaar een hele bekende spreuk voor advocaten. Ene Justus Holmes – nooit van gehoord – “The life of the law has not been logic. it  has been experienced…it offers telling arguments that legal reasoning  or legal logic may play and even or significant role  in the life of law” 

Nou, als je dit nu leest als een gewone sterveling en dan denk “je weg mee met dat boek…want ik leef niet in ‘life of law’. Ik leef gewoon in een ‘life’. Maar goed, het is verbazingwekkend…de parallellen die je toch moet trekken… want ja, legal is natuurlijk ‘a part of life’. Het is natuurlijk niet heel leven maar ‘a part of life’ dus let op….’The book is written particularly for judges, lawyers and law-students” Nou, vink maar af….ik hoor daar niet bij. “It may seem strange that it is apparently the first book to address that subject personaly directly to judges, lawyers and law-students” 

Dus dit is het eerste boek dat  meteen alleen maar voor rechters, advocaten en rechtenstudenten is…dus…. een normale sterveling leest dit niet! Extra interessant “Judge Aldisert”

 – geen idee wie dat is –  

 Hij wil je gewoon een richting geven dat je weet waar je het ongeveer zoeken moet. 

Nou dat is een stief kwartiertje ‘law’ zou ik haast willen zeggen…

“I am sure that he welcomes debate’. Hij wilde best wel over praten. “to the soundness of his proposed guidelines” Nou, dat is toch heel re√´el. Dus hij heeft ‘guidelines’ maar hij staat er voor open om er met jou over te discussi√´ren… dus het staat niet in graniet gegoten 

“His aim is to advance understanding by bench and bar of the significance of legal reasoning in opinion writing and in advocacy” 

Dus het gaat over the advocacy en het gaat over ‘opinion writing’.

Dat zijn mensen met een mening die dat wat schrijven ook zeg maar guidlines in hebt, dat het enigszins… hout snijdt…. logisch is. Maar goed, we zijn er nog niet. 

“He believes…..” let op….”his message is of a special importance to beginning law-students whom he cautions from your first day in law-school that they of profound prebelement (?)…. continuing through your career as a lawyer or judge you are envelopped by that misty murkey phenomen we call legal reasoning…”

Nou nou, nou nou nou nou nou zeg, dat wordt ervan met een bepaalde bravoure neergezet dat je denkt als law-student ik moet wel oppassen wat ik zeg…want als ik niet ‘logic reason’ dan ben ik gewoon verloren…. zit wat in…. even kijken. “Let’s face it” Oh, ja… we moeten het onder ogen komen “Let’s face it” 

“The system causes frustration” Ja, waar niet? “Insecurity” onzekerheid “and embarrasment and many unpleasant hours” Ja, niks nieuws… “Judge Aldisert deals comprehensively and thoroughly with every aspect of legal reasoning” Nou, da’s fijn hij slaat niks over…

His action is that that for the law to be respected it must embody reason”  Het moet dus gebaseerd zijn op rede 

“and that no legal argument can be excepted unless based on the canons legal thinking”

Dus het moet gebaseerd zijn op de kanonnen van het legale denken… De kanonnen van Navarone ken ik maar de kanonnen van  legaal denken, die zijn maar even nog niet bekend. 

He introduces us the difference between deductive and inductive reasoning”. Deductive en Inductive…..

Dat heeft niks te maken met elektriciteit….dat lijkt dat wel maar het is een bepaalde kwaliteit van beredeneren. Deductieve daar kan je niet omheen. Inductief, het zou kunnen, het zou niet kunnen T’is eigenlijk ‘t verschil tussen “het kan niet anders” en “is heel aannemelijk”. Goed, “Inductive reasoning and the Socratic Method” Dat is natuurlijk de socratische methode. Da’s natuurlijk Socrates die was – zeg maar –   ja, daar is het allemaal mee begonnen… dat was een enorme zeurkous

Die vroeg overal van wat bedoel je? Weet je het zeker? Klopt dat wel? Ik kan het weerleggen. Nou, die man, ja, logisch, die hebben ze op een gegeven moment een pilsje van eigen deeg gegeven en heeft afgelegd…want ja, ze waren hem gewoon zat. Dat was natuurlijk een enorme irritante man. Iemand die de hele tijd alles maar zit te bevragen en alles maar gewoon, ja…met argusogen bekijkt en elk argument weet te weerleggen. Je hebt geen poot om op te staan…dat is natuurlijk stront-irritant!

Maar let op…. “He also discusses at lenght” dus hij neemt er behoorlijk de tijd voor..” and the common law tradition elements of legal thinking, fallacies to avoid and much else” 

Het zijn die fallacies, h√®..dat zijn die drogreden waarvan je denkt zo, dat klinkt goed, maar klopt niet. Het klinkt goed maar het klopt niet… nou, dat is eigenlijk da’s nou de essentie van logica dat je… dat je dat kan doorzien… als iemand dat doet…dat je daar dus niet op ingaat…dat iemand een soort aas uitgooit…’Hup, dit is wat ik vind…” en daarom vind ik het…en dat jij dat ik “ja daar moet ik op in maar dat blijkt dan dus een fallacy te zijn, he. Een drogreden…nou, en voor je het weet zit je vast aan die drogreden …kom je zelf met onzin en dan krijg jij uiteindelijk de schuld van dat je niet goed redeneert. Moet je niet hebben. Mensen. Het is geen eenvoudige kwestie om je kop erbij te houden en de logica van een advocaat in je eigen beredenering te zijn. Dat je aan de ene kant beredeneert en aan de andere kant het redeneren gebruikt om je eigen redeneren te bekritiseren.

Daar ik het graag bij laten, want ik denk dat u daarom een hoop slapeloze nachten over heeft om deze mentale exercitie uit te voeren

De logica van een rechter moet wel kaarsrecht zijn wil deze zichzelf niet verliezen in een juridisch geschil. Het boek is niet eenvoudig te doorgronden maar daar laat 'Franks Boekenkast' zich niet door stoppen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *