Ja, ja…een hele goeie middag welkom bij een nieuwe aflevering van ‘Franks Boekenkast’ ik wil toch vraag of u in deze aflevering wat meer…ja…al die gekkigheid, al rare ideeën, de hele tijd maar de draak steken….Frank met je boekenkast iedere keer maar een beetje, ja…morrelen aan die wijsheid van de wereld, waar je dan toch iedere keer toch een soort ironische ‘touch’ aan geeft. Kijk, daar ga je toch in feite misschien ook wel voorbij aan een aantal ideeën die we daadwerkelijk gewoon op hun ware merites kunnen schatten.

En dan heb ik het bijvoorbeeld over boeken die gaan over de relatie tussen man en vrouw. Want ja, je kunt je afvragen waar je voor leeft en wat het zin en wat de zin is van het bestaan en hoe jij en ik gelukkig gaan zijn. Als persoon. Dat je jezelf verwezenlijkt in deze maatschappij waar het toch echt heel erg gaat over dat jij de mogelijkheid hebt ‘om’….en vul het allemaal maar zelf in. Daar word je door de hele canon van Amerikaanse schriftgeleerden toe uitgenodigd om vooral de ‘Übermensch’ – om maar even met Nietzsche te spreken – in jezelf vrij te laten.

En uiteindelijk denk ik weleens: Waarom vinden we dat zo belangrijk? Waarom vinden we het zo belangrijk dat wij onszelf realiseren als een krachtig en individueel mens. Want dan ben je echt een in-di-vi-du? Dan ben je echt iemand en heb je een bepaalde persoonlijkheid. Dan ben je een voorbeeld voor anderen. Dan ben je onafhankelijk ongehecht en dan ben je de keizer van je eigen wereld. Maar ja, als jij de keizer bent van je eigen wereld maar hij is geen keizerin of als je de keizerin bent van jouw wereld en er is geen keizer voor het geval je dacht dat ik het alleen maar van één kant zou bekijken, dan kan je je afvragen waar het allemaal toe dient. Als je niet meer iets hebt om voor te sterven, als je niet meer iets hebt om alles voor op te geven. Als jij niet meer die ander hebt die jou kan zien en herkennen voor wie jij bent in je keizerlijke eer en trots en waardigheid, dan kun je je afvragen of überhaupt wel een keizer of ee n keizerin kunt zijn.

Kun je een keizer zijn als er niemand is die jou erkent als keizer?

U merkt het al dat ik vandaag echt een filosofische inslag te pakken waar ik niet makkelijk van afkom… dus, vandaag ga ik u voorstellen. Een klassieker uit wat mij betreft een moderne spirituele onzin: ‘Mannen van Venus, Vrouwen van Mars’ of omgekeerd. Het maakt niet uit. Het is gewoon per definitie een beeldspraak die alleen maar aan wil geven dat de man en de vrouw elkaar niet begrijpen. Dat is waar het over gaat. En dit boek daar heeft deze man gewoon eigenlijk een imperium mee opgebouwd.

Ongelooflijk. Hij is autoriteit op het gebied van relaties, weet precies waarom vrouwen doen wat ze doen en waarom mannen niet doen wat vrouwen willen en omgekeerd. En als je dit boek leest dan is het een aaneenschakeling van ‘Aha’ en ‘Ojee’ en dat ‘Herken ik Erlebnissen’. Maar ja, laten wij eens met de ogen van nu kijken naar een boek uit een lang vervlogen verleden toen mensen nog alles geloofde als het maar in een boek staat. 1992 eerste druk en daarna nog vele drukken.

‘Men are from Mars en vrouwen zijn van Venus’ en ik zal eens even kijken hoe je van de ene planeet bij de andere kan komen op aanwijzingen van het boek dat nu voorligt.

“Begrip voor het hol”.

Ik spring nergens in en we zien het wel.

“Vrouwen moeten heel wat over mannen leren voor ze in hun relatie gelukkig kunnen zijn. Ze moeten bijvoorbeeld leren dat een man als hij van streek of gespannen is, automatisch stilvalt en zijn hol induikt om alles te overdenken”

U denkt natuurlijk wat spreekt de jongen toch degenererend over dat boek.

Nou, ik wil niet veel zeggen…maar wat ik dus gewoon moeilijk te verteren vind, is dat hier dus als een soort axioma wordt voorgesteld dat allereerst om gelukkig te zijn als vrouw dan moet je – conclusie – mannen leren kennen. Dus, vrouwen die niet gelukkig zijn hebben niet de moeite genomen om mannen te leren kennen. Nou, het zal je maar gezegd worden! Begrijpt u wat ik bedoel? Het staat hier met een soort stelligheid die eerste beste filosofoof van een avondcursus meteen onderuit kan halen.

Meneer Gray! Goed…maar we gaan door. We geven het nog het voordeel van de twijfel. Ik ben benieuwd.

“Ze moeten leren dat niemand er in mag, zelfs niet zijn beste vrienden. Zo was het ook op Mars. Vrouwen hoeven dan niet bang te zijn dat iets helemaal fout hebben gedaan. Ze moeten geleidelijk leren dat een man als hem rustig zijn hol laat ingaan er na een poosje vanzelf uitkomt en dat alles weer in orde is.”

Ik kan u dit vertellen…ik ken genoeg mannen. Er is één van die op dit moment mijn ondergoed aanheeft die toevallig niet z’n hol kruipt. Was dat maar waar! Ik zou wel eens een keer rustig in een hoekje willen gaan zitten bij gedoe en dan langzaam weer uitkomen. Ik maak het gedoe alleen nog maar erger. Ik kan nergens mijn mond over houden. Maar ja, ik ben natuurlijk ook geen man. Toch? Dat lijkt me ook wel helder. Nou, er is niet veel wat het zeker weet, maar dat durf ik toch allemaal met enige stelligheid te beweren dat ik een man ben! Meneer Gree!

Rustig, Frank…rustig…hehehehehehe

Dus je moet net zoals op Mars – dat weet iedereen – een man in z’n hol laten…Goed, da’s voor mij een reden om nooit op Mars te gaan wonen. Neem ik weer een test. U kunt het zien. Ik doe het helemaal random. Ik heb geen idee waar ik naartoe ga, zegt u maar: links of rechts, wat zegt u? Links of rechts, rechts? Hier? Daar? Hier. Er is gestemd: links! Mannen hebben geen verhoef…. ook die zo mooi. Let op, nou. Nee, nou wordt ie mooi! Hier mannen, let op! Mannen hebben geen behoefte aan verbetering. Ja, lul! Dat is toch onzin?

Maar goed, let op, want nu komt dat. Hij zegt iets wat je denkt; ‘Onzin!’ maar hoe gaat hij het funderen? Dan kan je lachen. Let op.

“Zoals mannen aan een vrouw willen uitleggen waarom ze niet van streek hoeft te zijn, zo willen vrouwen aan een man uitleggen waarom hij zich niet moet gedragen zoals hij zich gedraagt.

Mannen maken de fout. Alles voor een man vrouw te willen oplossen. Vrouwen maken de fout een man te willen verbeteren”

Ja, dat ken ik wel. Dus, ik neem gas terug. Let op. “Mannen zien de wereld de ogen van de marsbewoner. Hun motto is niet repareren als het niet kapot is” Ja! “Wanneer een vrouw een man probeert te veranderen, te repareren, kan hij het idee… krijgt hij het idee dat hij vindt dat er iets aan hem mankeert.” Dat is niet een idee…dat vindt ze ook echt.

“Dat kwetst hem en geeft hem het gevoel dat hij zich moet verdedigen. Hij voelt zich niet bemind en niet geaccepteerd”

Dat is toch de hele reden waarom je toch een relatie wil. Ja, niet om de hele tijd elkaar te gaan zitten muggenziften…. dat is natuurlijk gewoon niet de bedoeling. Maar zou je een relatie willen hebben waar iedereen altijd maar alles voor elkaar goed vindt? Kom je toch ook geen millimeter verder, kan je net zo goed thuis met een spiegel! Ja, heb je ook een relatie met jezelf? Schiet je ook geen millimeter op. Je spiegel zal nooit zeggen: “joh, doe ‘es wat!” Nee, je zit tegen je spiegel, tegen jezelf aan te kijken…’Proost!’ en je hebt nergens gedoe over. En als je er gedoe over dan weet je precies waar het overgaat want het is een spiegel. Nee, je hebt juist die vrouw van Venus nodig. Je hebt juist die man van Mars nodig omdat die dus niet kan laten zien, kan spiegelen waardoor je denkt “Verdorie, had ik nog niet zo gezien” Ja, sorry… die mannen die dus niet verbeterd willen worden daar heb ik op zich geen boodschap aan want dat is voor mij niet echt gebonden aan een geslacht.

Ik denk dat je gewoon twee soorten mensen hebt. Je hebt mensen die tevreden zijn en je hebt mensen die doen alsof ze tevreden zijn en je hebt mensen die zeggen: “ik ben niet tevreden, ik wil beter worden”

“Wil meer, ik wil verder, ik wil hogerop” “Ik heb een ambitie!”

Want stelt u zich even voor dat je over twintig jaar precies hetzelfde bent als nu? Precies hetzelfde! Afgezien natuurlijk van je goddelijke jeugd en al die andere dingen. Maar dat er niets veranderd is, dat je nog precies hetzelfde denkt, dat je precies hetzelfde inkomen hebt. Elke dag precies hetzelfde werk doet. Alles is hetzelfde. Dat wil toch niemand? Het is toch van nature dat een mens wil groeien, zichzelf wil verbeteren? Wil leren, nieuwe uitdagingen wil hebben?

Waar het over gaat – beste Gray – is niet dat de man zichzelf niet wil verbeteren. Het gaat erom dat niemand – niet alleen mannen – ervan houdt dat iemand anders gaat voorschrijven wat ie fout doet en wat ie moet verbeteren. Want beste Gray, dat zij die ouwe Kant al, hè. Die ouwe Kant die had het heel goed in de gaten want die zei, je kunt alleen maar zelf willen dat je iets aan jezelf verbetert. Dat kan niemand je opleggen. Want zodra iemand het je oplegt, dan is het een soort rechtspraak, een soort externe wet, zoals je zoals je gewoon ook niet door rood licht mag rijden.

Dat mag niet. Maar ja, je doet het toch maar mag niet. Nee, het moment dat je zelf tegen jezelf zegt: “luister, ik wil mezelf perfectioneren” want Kant die zegt dat , “Ik wil mezelf perfectioneren “ik wil een deugdelijker mens worden” “Ik wil mijn deugden cultiveren. Ik wil, wil ‘moedig’ zijn. Ik wil ‘begripvol’ zijn, ik wil gewoon ‘barmhartig’ zijn” Allemaal dat soort dingen. Dan kan dat alleen maar omdat je het zelf wil. Dat kan niemand tegen je zeggen, die kan hooguit je inspireren, maar die kan niet tegen je zeggen. Dus wat je eigenlijk moet zeggen tegen die vrouw. Je moet ophouden met die man te vertellen wat hij moet verbeteren. Laten het in godsnaam zien! Inspireren.

En dan zal je zien dat die man denkt: “Hoho, dat is een cool wijf dat ik heb” Maar al die vrouwen die dus denken dat die man wel zal snappen die het erin zitten te douwen… Ja, dan denkt die man: “Joh, zout effe lekker op!” Want ik weet dan ook nog wel drie dingen die jij kan verbeteren. Nou ja, sommige mannen die doen dat dan ook. Die gaan tegen die vrouw zitten op leunen, van “joh, je moet es dit, je moet es dat, je moet es zus je moet es zo…”. Dan denkt die vrouw toch precies hetzelfde? “Flikker op, joh!…wat heb jij met mij te maken?”

Inspireer me, doe het voor. Laat het zien. Geef mij een hint, een voorbeeld, een idee, een positiviteit, een inspiratie, een concept. En dan….. denk ik,….. dat zowel mannen van Mars of Venus kunnen komen en dat zowel vrouwen van Mars of Venus kunnen komen…. en dat vrouwen en mannen niet meer per se van Mars of Venus komen maar gewoon misschien wel zelf kunnen kiezen wanneer ze van Mars of Venus willen komen. Dat je dan een rijk geschakeerd aan diversiteit krijgt die je nooit in je eentje voor mekaar krijgt met die spiegel en die zak chips en die Netflix.

En zo hebben we toch weer wat geleerd, hè? Want weet je wat het is, lieve mensen? Het is een grootboek. Ik moet even respect hebben want zo’n boek heb ik nog niet geschreven…en of ik het ook gaan schrijven? Geen idee. Het is een boek dat veel teweeg gebracht heeft, al is het maar dat ik er nu dus mijn plasje over mag doen. Want uiteindelijk is elk idee aanzet tot een nieuw idee, een kritiek een weerlegging of op uitbreiding en dat is mijn motto

Een bestseller in zijn tijd en nog steeds een thema dat geen mens onberoerd laat. Zijn er universele verschillen aan te geven zoals John Gray die hier in zijn boek poneert of is het meer een interessante manier om dit thema met enig drama onder de aandacht te brengen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *