” Een hele goeie middag en welkom bij een nieuwe aflevering van ‘Franks Boekenkast’, waarin ‘De Wijsheid van de Wereld’ ons continue uitnodigt gewoon eens een boek te pakken en te zeggen we gaan weer eens even op ontdekkingsreis. We gaan weer eens even op safari even kijken wat voor wilde beesten we tegenkomen, waarin we onze nieuwsgierigheid kunnen scherpen en gewoon tot inzichten kunnen komen die ons leven verrijken. Want ja, wat wil je nou alleen maar op het terras zitten en naar mensen kijken? Nee, je wil ook doorgronden waar het hier over gaat. Je wilt begrijpen waarom we leven in één van de boeken die hier in mijn kast staat.

En die heb ik ooit gekocht in een opwelling omdat ik de titel en vooral de kaft en de kleuren zo leuk vind. Maar je hebt eigenlijk geen idee waarom je eigenlijk iets kiest. Je kiest iets. Waarom? Je hebt een bepaalde partner, je hebt een bepaald huis, ja maar waarom je rijdt in een bepaalde auto je hebt een bepaalde baan? Waarom? Nou ja, een bepaald idee, maar waarom? Zo kan je wel doorgaan, maar uiteindelijk kom je erop uit dat je het ook niet weet.

Ja, een boek heeft mogelijk een antwoord en om je dus te helpen om na te denken heb ik hier een boek dat heet ‘Thinker Toys’. Nou, het lijkt een beetje op ‘Dinky Toys’, nou, wie is daar niet groot mee geworden van mijn schoenmaat? Dus, dit is misschien wel een geweldige mogelijkheid om iets nieuws te ontdekken. Het is ook de ‘Second Edition’ dat geeft te denken. Want ja, als het niet verder komt dan de ‘First Edition’ dan kan het niet veel wezen.

Dus de ‘Second Edition’ gaat ons iets geven waarvan we kunnen zeggen nou, het heeft ieder geval twee edities overleefd. Gaat u mee? Hallo. En zo zie ik hier bijvoorbeeld Chapter 14 ‘Phoenix’. Dit is trouwens wel in het Engels, dus schakelt u de ondertiteling even in. Begint altijd zoals altijd als je het niet echt zelf weet met een quote van √©√©n of andere grote wijsheid.

Let op daar komt ie. ‘The general who wins a battle makes many calculations in his Temple before the battle is fought’. Hier staat gewoon op een hele simpele manier. Als je iets wil bereiken, dan bereid je je gewoon voor. Goed kan u ook zonder mij bedenken, maar ik denk voor de mensen die later ingeschakeld hebben; is misschien wel even handig als ik het even uitleg, toch? Bedacht door, wie denk je? Precies! Sun Sui vast een Chinees? Ik ken hem niet. Natuurlijk hier om de hoek Leidseplein restaurant ‘Sun Sui’.

Heerlijke Babi Pangang moet je naartoe. Maar ja, dan moet je dus eerst even de ‘battle’ gaan calculeren voordat  je gaat eten. Je weet maar nooit wat er gebeurt aan tafel. Goed ok, ik zal mijn grapjes wat minder evident laten doorschemeren, want ik geloof niet dat er nog vraag naar is. “Frank blijft bij de les, begin! “Which figure is the perfect square?”. Let op, is het belangrijk dat ze de plaatjes bij.

Dus de vraag is “Which figure is the perfect square?” Geen idee, let op  want het is vast precies niet wat je denkt. Dat is altijd met dit soort boeken, die gaan zeggen wat vind je daarvan? Dan zeg ik het is dat?

Nee, het is dat! Let op: “If you choose ‘A’ as the majority of people do, you are wrong. ‘B’ is the perfect square. People tend to over-estimate the lenght of vertical lines in comparison to horizontal lines. Consequentely they see the vertical lines in ‘A’ as the same lenght as the horizontal lines’ dus op een of andere manier ben je geneigd om eerder te denken dat de horizontale lijnen….nou ja, zoiets. Maar nou begrijp  je het al. Zie je het? Dat je dat niet meteen had gezien, snufferd. Daar kan je dus iedereen mee om de tuin leiden.

Iemand vraagt jou een ‘Perfect Square’ wat je doet is, je neemt gewoon B en je verkoopt het als een ‘perfect square’ terwijl het gewoon ‘A’ is. Of omgekeerd maar dat ben ik vergeten.  Kijk zelf. Ik zou zeggen lees het boek en kom erachter. Ga gewoon even naar de volgende want dit is natuurlijk een ThinkerToy die had ik niet willen missen! Nee, begrijp ik. Gaan we gewoon even naar begin. Oh, ‘Think Bubbles’. Heerlijk. Ik prik altijd graag een lekker glaasje ‘Think’ met bubbels

Hier komt ie! Komt weer een spreuk van ‘Sui Su’ “Order of disorder depends of organisation”. Da’s een goeie, da’s een goeie! Kijk, ik heb een tip voor als je nou heel wijs wil overkomen, maar je bent het niet, ben je wel heel wijs overkomen dan moet je eigenlijk altijd altijd iets iets zeggen wat niet klopt. Op het moment dat je namelijk zegt wat heel klopt … als je iets zegt wat gewoon klopt. Ja klopt weet ik al lang! 

Nee, op moment dat je iets wat niet klopt kloppend maakt zogenaamd ‘een soort van’ ‘doet voorschijnen’ dat het klopt, dan heb je gelijk, dan gaan die radertjes werken dus die ‘Sui Su’ die was niet gek en die kon wel meer dan Babi Pangang bakken en die zegt, ‘Joh. order of disorder’  dus een een order in disorder brengen, nou! Dat is Chinees, dat is gewoon zo Chinees daar kom je als Westerling niet op! Nee, order in disorder depends on organization. Dus je moet je chaos organiseren. Dat is dus een paradox, een paradox van hier tot de Chinese Muur. Je begrijpt wel, dit wordt een ‘Thinker Toy’ om je hersens bij af te likken.

Rustig, rustig Frank, rustig want je draaft door.  “When you look at the ceiling in an auditorium you might say that the lights are on or you might say that the light is on

Wat zegt ie nou eigenlijk, “…you might say that the lights are on or you might say that the light is on” dat de lichten aan is of dat het licht aan is? Mag het licht aan? Mag de lichten aan? Ja, da’s een verschil, he? Dat is een verschil.

Ok√©, hij gaat door . ‘In the first case you are placing emphasis on the individual bulbs in the second you are emphasizing their output. Dat is nadenken, dat is filosofisch extrapoleren, intrapolleren door eminentie, evidentie, consistentie moet je tegen kunnen. “The important thing is not the emphasis but the proces; the light!” 

Maar goed, wat is je punt? ‘When you map a Challenge, you can map the individual thoughts or the Challenge as a whole”

Dus je kunt het focussen als je mensen uitdaagt, op Facebook. Op allerlei aparte gedachten of het geheel. ‘Lights of Light’ …hmm, er gaat me een lichtje op. “In making a mindmap emphasis is not important, the proces is! It provides a way to communicate with your mind”

Nou weet ik al waar ie naartoe wil? En dat zijn die Mindmaps, dat is het idee dat je dus niets dingen moet oplijsten, dat je dingen niet op een lijstje moet opsommen. Want dat is een hele Westerse, een hele rationele manier en a b c sub ccc a b. Streep eronder plus minus bahhp! BTW, inkomstenbelastingen, huppekat√©,  50.000 euro. Wilt u even betalen? Nee, het is hier een bubbel om daar een bubbel, zo’n bubbel, daar een bubbel. En dan gaat het niet eens om die bubbels, maar om het proces dat je die bubbels dus….ja. dat is heel Chinees! En uiteindelijk als je het al gedaan hebt dan ga je voldaan naar de Chinees en dan bestel je toch om babi pangang maar dan het liefst met ‘Sui Su’”

Thinkertoys is een boek dat je denktools aanbiedt om mee te spelen. Dat is natuurlijk koren op de molen voor een filosofische reflectie in 'Franks Boekenkast'

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *